ALKALMAZD A TIPPJEINKET ÉS KERÜLD EL AZ ÜNNEPI STRESSZT!

Álmatlan éjszakák, feszültség, veszekedés, kimerültség. Mire odajutunk, hogy végre itt a karácsony, már elillan az ünnepi hangulat. Mit tehetünk? Először is állj meg egy kicsit, minden nap és tedd fel magadnak a következő kérdéseket…

A napok hűvösek, előkerültek a meleg ruhák, lehullottak a fákról a levelek. Igen, beköszöntött advent időszaka, a várakozás ideje. Várakozunk, vágyakozunk, készülődünk, s az ünnep lassan eljön. Az idő múlásával szívünk, lelkünk, környezetünk ünneplőbe öltözik. Az ünnepi hangulattal együtt még valami otthonra lel bennünk: a stressz. Főleg a nők hajlamosak ilyenkor a leterheltségre, feszültségek megtapasztalására, mely hatással van egész környezetükre, kapcsolataikra.

Mi történik valójában? Az, hogy jót akarunk. A legjobbat. Különlegeset. Megadni a körülöttünk élőknek azt, amit máskor nem sikerül. Szeretnénk megfelelni mindenkinek, minden elvárásnak.

Lehetséges ez egyáltalán? Megéri? Milyen árat fizetünk érte? Mi lesz a következménye? Talán éppen az sérül, amit annyira óvnánk: a kapcsolat, a szeretet, az intimitás, önmagunk.

Szakmai és magánéleti tapasztalatom alapján nem éri meg.

Álmatlan éjszakák, feszültség, veszekedés, kimerültség. Mire odajutunk, hogy végre itt a karácsony, már elillan az ünnepi hangulat.

Mit tehetünk?

Először is állj meg egy kicsit, minden nap. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Valóban szükség van minden háztartási munkára, feladatra? Van köztük olyan, ami várhat, vagy nem annyira fontos? Kinek szeretnék ennyire megfelelni? Magamnak? Az édesanyámnak? Az anyósomnak? Talán egyszerűen arról van szó, hogy így láttam gyerekkoromban, így szoktam meg, és eszembe sem jut, hogy lehet másképp?

Főzz egy teát, vagy egy jó kávét, ülj le és kérdezd meg magadtól: tényleg erre vágyom, erre van szüksége a páromnak, a gyerekeimnek? Vagy inkább arra, hogy együtt készüljünk, jusson egy kis idő egymásra, beszélgetésre, játékra, meghitt pillanatokra? Mit veszíthetek, ha változtatok a dolgokon?

Ha arra jutottál, hogy kevesebb feszültséget szeretnél megélni az idén karácsonykor, a következőket teheted: Készíts idejében listát a teendőkről, vegyél egy mély levegőt, és rögtön húzd ki azokat a feladatokat, amelyek elengedhetőek, elhalaszthatóak. A megmaradt feladatokat oszd be az ünnepekig. Figyelj arra, hogy egy napra csak annyit tegyél, amennyi megvalósítható. Újabb stresszektől menekülsz meg, ha nem kívánsz lehetetlent magadtól.

Minden nap adj magadnak egy kis időt, pár percre lépj ki a rohanásból, ülj le, figyeld a légzésedet. Lassan lélegezz be, lassan lélegezz ki. A ki- és belégzések között mindig tarts egy pillanatnyi szünetet. Ha még hatékonyabbá szeretnéd tenni a gyakorlatot, ügyelj rá, hogy a kilégzés kicsit hosszabb legyen, mint a belégzés. Addig folytasd, míg a vágyott lecsendesedést el nem éred (kb. 3-4 perc). Különbözőek vagyunk, a feszültségeink is különböző mértékűek, van, akinek az átlagosnál kicsit több időre van szüksége.

Ezzel az egyszerű gyakorlattal több dolgot is sikerül elérned néhány perc alatt. Ha figyeled a légzésed, valószínűleg lecsendesedik az elméd, kevésbé torlódnak számolatlanul a gondolatok, oldódik a stressz. Emellett oxigénnel látod el az agyadat, ezáltal frissebbé, hatékonyabbá válsz.

A karácsony mindig magában rejti a feszültségek lehetőségét, de a hozzáállásunk megváltoztatásával, néhány tudatos döntés meghozatalával és felvállalásával, apró változtatásokkal a stresszt felválthatja az igazi ünnepi hangulat, a harmónia és a szeretet.

Lázár Ildikó
Család-és rendszerállító, kineziológus, tréner

www.noieszencia.hu

Tagged under