EGÉSZSÉGESET A TERMELŐTŐL

Jelentés a Marylebone-i Farmers Marketről Londonból

Az angolok nem kapkodják el. London kellős közepén egy parkolóban vasárnaponként 11 órától délután 2-ig működik az a bio piac, amit farmerek, kistermelők, halászok, kertészek és kézműves termékek gyártói üzemeltetnek. A korán kelés nem az angolok erőssége, különben is hova kéne sietni vasárnap?

Ahogy befordulunk az utcába, megcsap a sült kolbász fűszeres illata, és beindulnak a gyomornedvek. Szerencsére itt mindent meg lehet kóstolni, az ember akár meg is ebédelhet az összelopkodott falatokból. Az egyik sarkon frissen szedett málnát és cseresznyét árulnak, a másikon a halas nyitogatja az osztrigákat. Mindenki mosolyog, kedves és vidám, én meg csipkedem a kóstolónak kirakott cseresznyét, kecskesajtot, kolbászt, s közben kis műanyag pohárkákból kupicányi almalevet kortyolok hozzá.

Van itt minden: zöldségek, gyümölcsök, vágott virágok, cserepes növények, friss tojás, halak, húsáruk, sajtok, szószok, pestók, chutney-k, és persze sokfajta étel, amelyeket helyben sütnek és főznek. Az úri közönség pedig boldogan sorban áll értük: van, aki illedelmesen hazaviszi a termést, mert a termelők itt azt is felismerték, hogy érdemes akár feldolgozni és saját imidzzsel csomagolniuk a termésüket, de a többség ott helyben fogyasztja el a sült húsokat, curryket és egyéb finomságokat. Mert a közönség abszolút úri, Rolls Royce-ok, Mercedeszek, Jaguárok parkolnak az előtérben, hiszen London egyik leggazdagabb negyedének főterén vagyunk. A hangulat azonban olyan, mint egy falusi búcsú, csak valahogy könnyedebb, ízesebb ? és persze jóval drágább. De a világért sem hagynám ki?

Ráadásul közben jól is laktam az összelopkodott kóstolóktól. Azért még eszem néhány osztrigát desszertek?

Ízelítőnek pedig itt egy rövid film, milyen Londonban egy termelői piac!

London Farmers Market Is The Best in the Land (Queens Park)

Írta: Griga Zsuzsanna
Fotó: PZA