Wu-Wei – út a nyugalomhoz és a sikerhez

Aki nem vár el semmit, az kap ? ez a Távol-Keleti bölcsesség. Furcsán hangzik? Talán. De működik! Íme 5 tipp, hogy a szükséges nyugalmat elérhessük. 

Mit is jelent a Wu-Wei?

Ne csinálj semmit! Ez az alapelve a kínai filozófiának. Ekkor érezhetjük igazán testünk energiáinak áramlását. Hagyjuk, hogy a dolgok csak úgy megtörténjenek, és majd a sors eldönti a kimenetelét. És így végül minden jó véget ér.

Ez olyan szépen és egyszerűen hangzik, nem igaz? De hol tölthetjük el ezt a kellemes időt, hogy a Wu-Wei életérzést megélhessük?

Sehova nem kell mennünk, hiszen minden bennünk történik.

1. Maradjunk mindig nyugodtak!

Sokan ismerjük az érzést, amikor például keresünk valamit, pénztárcát, lakáskulcsot vagy éppen kétségbeesetten mobiltelefonunkat. És egyszerűen nem találjuk meg. Ez az ideges keresgélés hatalmas energiát emészt fel és tönkreteszi nyugalmunkat.

Lazítsunk, és amint Wu-Wei állapotba kerülünk, ellazulunk, a keresett tárgy is elő fog kerülni. Ez majdnem olyan, mint egy varázslat, a tárgy egyszer csak megkerül.

2. Egyszerűen figyelni

Gyakran észre sem vesszük a körülöttünk történő eseményeket. Elszáll mellettünk egy madár. Nézzünk fel, szánjunk rá pár másodpercet. A Wu-Wei segítségével ezekre a pillanatokra is nyugalmi állapotba kerülhetünk, megnyugszunk. Mindegy, milyen madár, cinege, veréb, fecske, az a lényeg, hogy észrevegyük a körülöttünk létező világ mozzanatait. Sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk.

3. Itt és most

Képzeljük el. Várunk egy fontos hívást. Állandóan a telefonunkat figyeljük, de a hívás nem érkezik. Ez szorongással tölt el bennünket, folyamatosan felfokozott lelki állapotban vagyunk. Ez is energiát von el. Pedig, ha elengedjük ezt az érzést, a hívás meg fog érkezni. Sokkal jobban érezhetjük magunkat ez idő alatt, ha megpróbálunk türelmet gyakorolni, kikapcsoljuk gondolatainkat. Hallgassunk zenét, csukjuk be a szemünket, vagy csak nézzünk ki az ablakon és figyeljük a természetet. A hívás meg fog érkezni, ha arra valóban szükségünk van. Előfordulhat, hogy a hívás nem is aznap érkezik meg, de ennek is biztosan oka van.

4. Ne minősítsünk és ne ítélkezzünk!

A mindennapokban hányszor mondunk véleményt valamiről, amit nem is ismerünk igazán? Véleményezhetünk eseményeket, akár embereket is. Vajon, milyen lesz az új kolléga? Híreket olvasunk, amit valaki megírt, de ki tudja, milyen információk alapján. Ezek mind olyan dolgok, melyekkel nekünk nem kell foglalkoznunk, mert csak felidegesítjük magunkat, pörögnek azok a bizonyos agytekervények. Ne foglalkozzunk másokkal, a szó jó értelmét véve. Mi közünk hozzá?

Amikor képesek leszünk a Wu-Wei szerint csakis a valóban számunkra fontos dolgokkal foglalkozni, arra összpontosítani, akkor a világ meg fog változni körülöttünk. Csak próbáljunk ki egy ilyen napot. Egy idő után azt fogjuk érezni, hogy nyugodtabbak vagyunk, jobb a kedvünk, több az energiánk és nem bosszankodunk annyit. A világ megszépül. Egy ilyen világban sokkal könnyebb lesz boldogulni is.

5. Otthoni teendők

Azonnal nekiesünk otthoni teendőinknek, amikor hazaérünk a munkából? Ne hagyjuk, hogy ez kényszeresen eluralkodjon rajtunk. Semmi nem történik, ha leülünk picit, a mosógépet vagy mosogatógépet később kapcsoljuk be. Még ekkor is nyerhetünk magunknak időt a Wu-Wei gyakorlására, ha például hosszabb programot állítunk be. Ezt az idő viszont használjuk szigorúan pihenésre. A mosatlan edények és ruhák garantáltan megvárnak bennünket. Ráadásul pihenten belekezdeni valamilyen feladatba mindig sokkal pozitívabb érzés, mint fáradtan, ingerülten és idegesen tenni ugyan ezt. A Wu-Wei-től az sem áll távol, ha örömünket leljük a tiszta ruhák látványától. És most mondhatjuk: Gyerekek mellett, főzés, stb., kinek marad ideje pihenni! Belegondolva, nem létezik, hogy 10 perc nyugalmat nem találhatunk magunknak otthon. Vonjuk be családtagjainkat a pihenésbe, ami lehet 5 perc is.

A Wu-Wei filozófia lényege, hogy minél több mini relaxációt, nyugalmi állapotot érjünk el, amiről nem is gondolnánk, mennyire feltölthet energiával.

Forrás: http://noivilag.hu/

Fotó: devonoday

Tagged under