Tippek a testbeszéd javításához

A testbeszéd használata a kommunikáció erősítéséhez nagyszerű párbeszédekhez vezethet. Nem kell sokat beszélned, egy pillantás vagy egy mozdulat többet is elárulhat rólad. Ezt folyamatosan fejleszteni kell, hogy a társas interakciókban teljes értékű, magabiztos és tudatos résztvevő lehess. 

Ez különösen hasznos olyan szituációkban, amikor úgy érzed, nem jönnek a szádra a szavak, vagy bizonytalan vagy benne, hogyan kezdeményezz egy beszélgetést.
A testbeszéd egy olyan kommunikációs mód, ahol nem kell attól félned, hogy valami rosszat fogsz mondani. Már most használod a testbeszédet, anélkül, hogy ezt észrevennéd. Az alábbi lista bemutatja a testbeszéd fő alkotóit, melyeket mindig érdemes figyelemmel kísérned a kommunikáció során.

1. A szemek használata:
Azt mondják, a szemeiből mindent megtudhatsz valakiről. A szem valószínűleg a száj után legtöbbet használt testrész a kommunikációban.
A szemeid sok mindent elmondhatnak, a pislogástól a körbetekintésig, nagyon sokféle üzenetet közvetíthetsz.
Figyelj oda, hogy a szemeid ne árulkodjanak arról, hogy unatkozol, vagy nem érdekel a beszélgetés. Tarts megfelelő szemkontaktust, hogy a többiek tudják, figyelsz.

2. Mozdulatok:
Mindenki integetve köszön el, lábdobolással fejezi ki a türelmetlenséget, és bólogatással az egyetértést.
A kezeid, karjaid, lábaid és fejed sok helyzetben beszédesek lehetnek. A keresztbe tett kar, az ütemes lábdobolás, vagy a csípőre tett kéz általában nem közvetít jó üzenetet.
Más részről a tapsolás, a zenére való dobolás, vagy a lelkes kézfogás nagyszerű dolgokat jelenthet. Mindig figyelj oda, mit mond a tested!

3. Arckifejezések:
A mosoly többet mondd minden szónál. Mindig oda kell figyelned az arckifejezéseidre. Néha lehet, hogy elhanyagolod ezt. Az arckifejezések sokszor félreérthetőek. Egy komoly, koncentráló tekintetet rosszallónak nézhetnek. Győződj meg róla, hogy, hogy a tested többi része is a megfelelő üzenetet közvetíti, így nem fogják félreérteni az arckifejezéseidet.

A szemeid, tested és arcod teljes kommunikációt képes folytatni. Egy egyszerű mozdulattal is rengeteg dolgot kifejezhetsz. A testbeszédet olyan üzenet továbbítására is felhasználod, amit nem akarsz kimondani.
Jól jöhet, ha tudod, hogyan kezdj és fejezz be egy beszélgetést a testbeszédeddel, ha nincs elég időd egy teljes beszélgetésre, de el szeretnéd ismerni a másik mondanivalóját.
A testbeszéddel olyan érzéseket is megoszthatsz valakivel, amiről csak ketten tudtok. Bizonyosodj meg róla, hogy a testbeszéded azt fejezi ki, amit te akarsz.

Ha a testbeszéded magabiztosságot sugároz, az komolyan visszahat arra, hogyan érzed és éled meg magad a mindennapokban és társas interakciókban. Fejleszd magad célzottan.

forrás: testbeszed.blog.hu

kép: www.pixabay.com

Tagged under