Tavaszpont a Boldogság Világnapján

Az asztrológiai Újév akkor következik be, amikor a Nap a Kos jegyébe lép. Ez a hagyomány szerint március 21-e, de érdekes módon a 21. században ez már 20-án, a Boldogság Világnapján bekövetkezik.

Ha rápillantunk a téridő pillanat képletére, megtudhatjuk, hogy a következő három hónapban milyen asztrológiai hangsúlyokkal találkozunk majd. Mivel a 2011 óta prominens Uránusz-Plútó kvadrátról és a hozzájuk csatlakozó Jupiterről már rengeteg szó volt, most inkább a transzcendens állásokra szeretném felhívni a figyelmet.

Ami azonnal feltűnik, az a Nap pozíciója, amely éppen a lenyugvó ponton, a párkapcsolatokat és nyílt ellenségeket jelölő Deszcendensen áll. Mivel a Nap háza egy képlet leglényegesebb életterületét jelöli, ez bizony azt jelenti, hogy a szövetségkötések, szerződések és háborúskodás egyaránt jelen lesz körülöttünk.

A Nap ráadásul az Europa nevű aszteroidán áll, amely az ukrán-orosz konfliktus ismeretében érdekes lehetőségekre utal: az Európai Unió közvetítő vagy nyomásgyakorló szerepére. Remélhetőleg a kompromisszumkötés lesz az erősebb impulzus, de mivel a Nap a Pegazus csillagkép alfa csillagával, a Sheat-tal is egyvonalba kerül, amely transzcendentális karmaasztrológiában az öngyilkosok gyógyuló helye, ez bizony jelezhet hebehurgya, felelőtlen döntéseket.

Ami szintén izgalmas, az a Budapestre felállított képlet Aszcendense, amely a Mérleg első fokán együtt áll a szuper-galaxis központjával, az Univerzum Földről észlelhető közepével. Ez egy úgynevezett ?szupermasszív fekete lyuk?, amelynek örvénye hatalmas sebességgel nyeli el a közelében található galaxisokat.

A karmaasztrológiában a szuper-galaxis központ az egyik égi kulcsterület a három közül, amelynek dilemmája a ?soha semmi nem elegendő? problematikájához köthető. Ha ez az asztrológiai fok prominens, akkor a szülöttben olthatatlan birtoklási vagy tudásvágy alakul ki, amely kezdetben inkább tárgyakra, emberekre koncentrálódik, az élet második felében azonban az élet nagy kérdései kerülnek előtérbe. Spirituális tanítómesterek, univerzális gyógyítók érkeznek hozzánk erről a helyről, a mundán képletekben pedig azt az örvénylést szimbolizálja, amelyben a világ gyökeresen átalakulhat.

A Tavaszpont budapesti felkelő fokán érdekesen egészíti ki a Kosba lépő Nap lehetséges interpretációit, ráadásul együtt áll a Makemake nevű kentaurral, amely az elszakadt lélekrészek visszatérését szimbolizálja, és két aszteroidával (Agamemnon, Apollo), amelyek mindketten férfias, szoláris, hősies archetípusok. Ezek a kísérő égitestek azt sugallják, hogy a következő három hónap sok szempontból sorsdöntő lesz a számunkra.

A téridő pillanat jövő pontján (MC) a Lachesis nevű aszteroida áll. Lachesis a három párka közül a középső, aki az életfonal hosszát határozza meg, az inkarnálódó lélek neki köszönheti sorsának ?méretét?. Mit jelent ez az állás nekünk magyaroknak? Hogy bizonyosan nem kapunk nehezebb jövőt, mint amivel elbírunk. Ugyanakkor a fő tengelyek egy nagyon pontos kardinális keresztkvadrátot hoznak létre, amely azt jelzi, hogy a főbb életterületek (önmagunk ? kapcsolataink/ellenségeink, otthon/haza/család ? jövő/életcélok) kényes egyensúlyt igényelnek, különben borulhat minden.

A Kos Leszálló holdcsomó (karmikus sorstapasztalatok összessége) két aszteroidával áll együtt: Phaeton (kozmikus katasztrófa) és Lucifer (a ?fényhozó?, akiből a keresztény hagyomány ördögöt kreált). Mindkét égitest ahhoz a kataklizmához kötődik, amelynek következtében tizenkétezer évvel ezelőtt elferdült a Föld tengelye és szinte teljesen elpusztult az ismert világ. Új életstratégiákat kellett kialakítani, hogy a maroknyi túlélő valódi alternatívát hozhasson létre. Ez ugyan megtörtént, de a folyamat során elvesztettük mindazt a tudást, amit az előző korszakok fölhalmoztak, és csak nyomokban sikerült átmentenünk. Phaeton a mítoszok szerint az ?ellen-Nap?, Lucifer pedig a Teremtő ellen lázadó angyal, aki belebukik a kísérletébe. Mindketten a ?rossz fényt? szimbolizálják, de illumináló (megvilágító) szerepük vitathatatlan. Megjelenésük a múltat leíró Leszálló holdcsomón azt a téridő pillanatot írják le, amikor az elfelejtett, elveszett tudás ismét a birtokunkba kerülhet.

Ez a tudás azonban felelősséggel teli tanulást is jelez, hiszen a Skorpióban járó Szaturnusz (a Karma Ura) az Agena nevű állócsillaggal kerül egyvonalba. Agena a Kentaur alfa csillaga, és a fájdalmas, nehéz életleckéket szimbolizálja.

Griga Zsuzsanna

Karmaasztrológus

videolink:
Tagged under