Táplálkozz horoszkópod szerint! – Test ? szellem ? lélek hármasa az asztrológiában

Az aszcendens fizikai testünket, a Nap a szellemi utunkat, a Hold a lélek jellegzetességeit, a legbelsőbb spirituális ösvényt mutatja meg. Mikor melyik szerint együnk?

Az aszcendens

Ahogy az éjszaka elmúltával megjelenik a látóhatár peremén a Nap, és elárasztja fényével a Földet, ugyanígy érkezik az inkarnálódó lélek egy újabb testbe a születés pillanatában. A karmaasztrológia tanítása szerint a keleten éppen felkelőben lévő aszcendens általában olyan jegy, amit már sokszor megtapasztaltunk, és most azért választjuk a belépéshez, mert ismerős vagy kellemes számunkra. Olyan, mint egy puha háziköntös vagy egy meleg télikabát. Magunkra öltjük, hogy megmutathassuk a külvilágnak, milyen alapvető külső tulajdonságokat hordozunk.

Az aszcendens a fizikai testet szimbolizálja; mi magunk nem feltétlenül azonosulunk teljes mértékben ezzel a jeggyel, de a környezetünk ilyennek lát bennünket. Az aszcendens energiamintázatát elsősorban azért érdemes megismerni, hogy megértsük, mit mutatunk kifelé, s hogy milyen élelmiszerre van szükségünk a fizikai erőkifejtések során.

A Nap

A Nap ezzel szemben a szellemi utunkat szimbolizálja. Az inkarnáció legfőbb értelmét jelöli, ezért is tudja magáról szinte mindenki, hogy milyen jegyű. A napjegyünk olyan tulajdonságokat hordoz, amelyekkel javarészben azonosulunk. Valójában azonban senki sem születik tökéletes Nyilasnak, Szűznek vagy Bikának, hanem ezt az energiamintát építjük és fejlesztjük egész életünk során. Jó esetben is csupán az élet második felében válunk egyre inkább azzá a minőséggé, amit a jegy képvisel. A feladat éppen az, hogy ezt a lehető legmagasabb rezgéseken sajátítsuk el.

Amikor szellemi kihívásokkal kerülünk szembe, a napjegyünkkel harmonizáló ételeket érdemes fogyasztanunk. Ha pedig minél hamarabb a saját utunkra szeretnénk állni, akkor érdemes az alapvető étrendünket erre a jegyre építeni, különösen akkor, ha elfogadjuk: azzá válunk, amit megeszünk.

A Hold

A Hold a harmadik asztrológiai személyiségjelölő, amely a lélek jellegzetességeit, a legbelsőbb spirituális ösvényt mutatja meg. Ennek a legrejtettebb a működése, mégis a holdjegy energiamintázata határozza meg leginkább, hogy egy adott időszakban hogyan is érezzük magunkat. Az égen a Hold két-három naponként lép új jegybe, amit az átlagember szabad szemmel egyáltalán nem képes követni, pedig a hangulatváltozásainkért gyakran okolható a Hold szeszélyes viselkedése. Ráadásul nem csupán saját állatövi haladására érdemes figyelmet fordítani. A Naphoz viszonyított állása szabad szemmel is jól érzékelhető, hiszen ez hozza létre a telő és fogyó Holdat, vagyis a holdfázisokat, amelyek szintén hangulati befolyásolók. Közismert, hogy teliholdkor sokan szenvednek álmatlanságtól, vagy ingerlékenyebbek és fáradtabbak. Az emberi szervezet közel 80%-a víz.  A Hold közelsége ugyanolyan hatással van ránk, mint a tengerekre ? de a mi ?árapályjelenségünk? messze nem olyan látványos. Fontos tehát ismerni saját holdjegyünket, mert ennek fényében tudható, milyen lelki táplálékra van a leginkább szükségünk.

A három személyiségjelölőt felfoghatjuk időjelölőnek is, hiszen a Hold alapvetően a múltat (vagyis a megélt karmikus tapasztalatokban gyökerező személyiségréteget), az aszcendens a jelent (a mostani élethez választott energiamintázatot), míg a Nap a jövőbeli fejlődésünk irányát szabja meg. Amikor a hétköznapok rohanásában fizikailag fáradunk el, a testünk igényel táplálékot. Ilyenkor gyakran kínzó éhségérzet kerít a hatalmába, amit azonnal ki kell elégíteni, különben az ájulás határára kerülünk.

Amikor egy esemény hatására a múltba révedünk, a lelkünknek van szüksége a visszatöltődésre. Nem véletlen, hogy családi-baráti összejöveteleken sok sütemény vagy más desszert kerül az asztalra? Ha pedig egy jövőbeli feladatra koncentrálunk, rendszerint olyan szellemi kihívásokkal kerülünk szembe, amelyeket a tudatosan megválasztott ételekkel táplálhatunk leginkább. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megtanuljuk felismerni és megkülönböztetni ezeket a gyakran meglehetősen eltérő szükségleteket, így ugyanis bármely élethelyzetben a megfelelő ételeket választhatjuk.

Griga Zsuzsanna

részlet Csillagjegyek a konyhában c. könyvből

Fotó: pixabay werner22brigitte

videolink:
Tagged under