MI A SZERELEM?

A közelgő Valentin nap sokunkat késztet egy kis töprengésre, valójában MI IS AZ SZERELEM?

Ezért úgy gondoltuk, hogy Andrási Betty írásával további gondolkodásra ösztönzünk!

A szerelem, vagyis az angol love (szerelem) a szanszkrit lobha (mohóság) szóból ered. A szerelem ad, a mohóság elvesz. Tehát alkímiai értelemben a feldolgozott mohóság a belsőnkben képes szerelemmé alakulni. Belső átalakulási folyamat megy végbe, mikor szerelemre lobbanunk.

A szerelem vakká tesz, tartja a mondás. Véleményem szerint viszont éppen, hogy felnyitja a szemeket. A szerelem tanít meg látni. Látni a másik valódi szépségét, megpillantani azt, hogy ki ő valójában, a ?hibáival? együtt. Talán még maga sem veszi észre azokat a dolgokat, amiket mi csodálunk, szeretünk és tisztelünk benne. A szerelem által kinyílik a világ is.

A szerelem egy átalakító erő. Mozgásba hozza a szexuális egyesülés alkímiáját, mely szerint a lány szerelmes nővé, majd a szerelem gyümölcsén keresztül a szerelmes nő anyává válik.

A szerelem egyfajta új dologgal találkozás, ami által gazdagodunk, érik a személyiségünk. A teremtés, az új létrehozása, a termékenység, a fényesség, az újrakezdés, a szenvedély, a vágy beteljesülésének, leküzdésének az időszaka, tele erővel és kihívásokkal. Ebben az időszakban éli meg a nő saját természetességét, visszaemlékszik ősi ösztöneire, melyet a testének bölcsessége őriz. Akár a zabolátlan vad szenvedély, a függetlenség és az öröm megélése is idetartozik.

Ha szerelmesek vagyunk, akkor boldognak érezzük magunkat, szárnyalunk, tele vagyunk életkedvvel, kreatív, teremtő energiákkal és lelkesedéssel. Csodálatosnak látjuk a szerelmet, a szerelmünket és az életet. A szerelemmel gyógyítjuk magunkat, és a másikat is.

Egy francia mondás szerint a szerelem a szabadság gyermeke. Az egyik legalapvetőbb emberi érzés, amely egy nő élete során nemegyszer központi érték, a mindennapi élet gyújtópontja.

A szerelem igazán akkor lesz a miénk, ha megéljük. A szerelem egysége különféle részeiből tevődik össze:

  • testi tartalom (testi vágy, bimbózó érzékiség, ébredező szexualitás)
  • lelki tartalom (álmodozás, gyengéd érzelmek)
  • szellemi tartalom (kommunikáció, humor)

A szerelem elbódít, elragad, mégis ezek a tapasztalatok visznek el minket az érett szerelem megtapasztalásához. Ez egy olyan állapot, amelyben képesek vagyunk megérezni, és megélni a szerelem transzformációs erejét a szerelem három tartalmának egységesítése mentén. Ha ez a folyamat nem megy végbe, akkor megmarad hétköznapi, gyorsan múló szerelemnek, amely által elkötelezve és lekötve érezhetjük magunkat.

Az érett, igazi szerelem kibontakozásának azonban elengedhetetlen eleme önmagunk szeretete. A szereteted a lelked tápláléka. Ha nem vagy képes szeretni, így táplálni magadat, akkor hogy várhatod el magadtól, hogy másokat szeress, táplálj, és hogy mások szeressenek és tápláljanak?

Önszeretetben hozzuk először létre azt az energiát, amit úgy hívunk: Életszerelem. Ezáltal tudunk kapcsolni a természethez és a környezetünkben élő emberekhez is. Mindegy meghívva másokat, az Életszerelemhez történő kapcsolódásra. Buddha is megmondta: ?Szeresd magad és figyelj?. Légy az igazi szerelem szolgálója, azaz szolgáld a szerelmet a maga végső tisztaságában. Ez képes megváltoztatni az egész világot.

??minek ölre menni, kezdjetek szeretni!?

Andrási Betty

www.andrasibetty.com

Illusztráció : Pixabay / miapowterr

Tagged under