Merjünk ölelni

Az ölelés szinte szükségszerű velejárója, hogy az ember közben lelassul, lélegzik pár mélyet, átadja magát a másiknak, de türelemre és odafigyelésre is tanít, aki ugyanis nem felületesen ölel, az odafigyel a másikra, megérzi őt, és ad magából egy keveset. Nem csak a szeretet gesztusa, hanem gyógyítani is lehet bizonyos tüneteket. 

Az ölelés hatása:

Ölelés hatására a szervezet oxitocion hormont termel, ami csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a szorongást, és még a memóriát is javítja. Ám fontos, hogy az ölelés pozitív legyen, udvariasságból való ölelés esetén nem működik.
Az oxitocin az agyalapi mirigyben termelődik, és elsősorban a szociális viselkedésért felelős, erősíti a kötődést két fél – például szülő és gyermeke, illetve házastársak – között. A szeretethormonnak is nevezett anyag a szeretkezés során ugyancsak fontos szerepet játszik, ez felel ugyanis az orgazmus kialakulásáért, valamint a csúcspont utáni boldog, lebegő állapot fenntartásáért. Ha az ölelés nem eléggé bensőséges, akkor pont az ellenkező hatást váltja ki: az oxitocin nem jelenik meg a véráramban, így a nyugodt állapot helyett szorongás lép fel.

Az ölelés “mellékhatásai”:

Az ölelés erősíti az emberi kapcsolatokat, elősegíti a szolidaritás, a bizalom és a biztonságérzet kialakulását. Csökkenti a stresszt, mert egy kiadós ölelés hatására csökken a szervezet kortizolszintje, ezt a hormont az emberi szervezet akkor bocsátja ki, amikor stressz alatt áll. Erre az ölelés a legjobb természetes orvosság.  Az ölelés csökkenti a vérnyomást. Ennek érdekében napi rendszerességgel érdemes begyűjteni jó pár ?minőségi? ölelést.

Az ölelés felér egy napi jótettel:

Egy aprócska ölelés olyan, akár egy csoda, soha nem lehet tudni, hogy egy másik ember életében milyen változásokat indít el. A jóleső testérzet a szociális fejlődésünk elemi része kellene, hogy legyen, akit nem ölelnek, annak lelke óriási kárt szenved. Elég egy szoros, szerető kar, és a rosszkedv máris nem tűnik olyan súlyosnak.

Az ölelés összeköti a lelket a testtel:

Jóga, meditáció, tánc: sokan sokféle technikát alkalmaznak, hogy megtalálják központjukat, belső egyensúlyukat, hogy önmagukra, belső biztonságukra rátaláljanak. Ebben a munkában segít az ölelés. Az ölelés lelassít, türelmessé tesz.

forrás: www.exastudio.hu

kép: www.pixabay.com

Tagged under