Meditálni akarok, de nem tudok! – 3 tipp kezdőknek

A meditáció egy olyan gyógyító folyamat, amely során az energia segítségével képesek vagyunk megszüntetni a testünkben uralkodó feszültséget, ezáltal egészségügyi gondjainkat is orvosolni. Bár manapság a meditációt a legtöbb ember csak a lelki egészség megőrzésére használja. Aki egyszer kipróbálja, és sikerül igazán mélyen meditálni, egyszerűen függő lesz! A befelé figyelés, a belső béke végtelen nyugalmat áraszt.

Amennyiben már próbáltál meditálni, de úgy érezted, hogy inkább feszültséget kelt benned, mintsem megnyugtatna, vagy éppen most kezdenél neki először, a következő 3 tipp neked is segíteni fog a sikeres meditációban!

ELSŐ TIPP: Figyeld a testedet!
Az elménk folyamatosan jár, ezer és ezer gondolat cikázik rajta percenként, ezért ennek a lecsendesítése a legnehezebb folyamat. Ha a testedre összpontosítasz, ki tudod cselezni az elmédet! Vizsgáld végig a tested különböző pontjain uralkodó érzéseket. Összpontosíts elsőnek a bokádra, majd a lábszáradra, a hasadra, az ujjaidra, a karjaidra, a szívedre és végül a fejedre! A gyakorlat végén érezni fogod, hogy voltak olyan pillanatok, amikor az az érzésed támadt, mintha megállt volna az idő. Ezek azok a pillanatok, amikor elméd lecsendesedet.

MÁSODIK TIPP: A mantrák
A mantra szó két szanszkrit szóból származik. A ?man? elmét, míg a ?tra? eszközt jelent. Azaz a mantra egy olyan eszköz, aminek segítségével az elmédet le tudod csendesíteni, és egy meditatív állapotba tudsz kerülni. A mantra lehet egy ismétlődő hang vagy rezgés (tibeti hangtál), vagy akár egy saját magad által kreált rövid mondat. Az egyik legismertebb mantra az Om mani padme hum, ami a megtisztulásban segít.

HARMADIK TIPP: A nyugtató zene
A zene, a rezgés, a hangok erejével sokkal könnyebben tisztul ki az agy. Ahhoz, hogy meditatív állapotba kerülj, nem feltétlen a legnézettebb meditációs zenét kell elindítanod a YouTube-ról. Nézelődj bátran, hallgass bele több zenébe is, és amelyik számodra a legszimpatikusabb, amiben nincsen semmi irritáló vagy elterelő effekt, azt alkalmazd a meditációd során!

Papp Máté

fotó: www.pixabay.com

Tagged under