Tíz okos tanács, hogyan varázsolhatsz békét és harmóniát a tűzhely mellől
A konyha otthonunk központi helye, különösen akkor, ha családunk és gyerekeink vannak. Egy közösen elfogyasztott finom étel gyógyító örömforrás, nem mindegy tehát, hogy hol készül és milyen körülmények között.
Ma már a legtöbb háziasszony van annyira környezet-tudatos, hogy pontosan tudja, mit hol szabad megvásárolni. Ezért járunk kistermelői piacokra és igyekszünk házi tejterméket, zöldségeket, gyümölcsöt és hentesárut beszerezni. De vajon azzal is tisztában vagyunk, milyen lényeges maga a hely, ahol elkészítjük az ennivalót? Pedig egy koszos, rendetlen helység megmérgezheti az ételt, csakúgy, mint saját negatív gondolataink. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban ezeket is kiküszöbölhetjük:
1. Nézz körül a konyhádban és dobálj ki minden oda nem illő dolgot, nem érdemes várnod a következő lomtalanításig! Takarítsd ki a szekrényeket, polcokat, fiókokat, és mosd ki a függönyt. Lehet, hogy a falakra ráfér egy gyors tisztasági festés, amit magad is elvégezhetsz.
2. Fontos, hogy elegendő fény álljon a rendelkezésedre, ezért cseréld ki a lámpákban az izzót nagyobb fényerejűre.
3. Az elrendezésnél érdemes betartani az őselemek harmóniáját. A tűzhely a tűz elemet szimbolizálja, a mosogató és a hűtő a vizet, az ablak a levegőt. Ha lehetséges, ne helyezd a hűtőt vagy a mosogatót közvetlenül a tűzhely mellé, válaszd el őket egymástól (például egy pult szakasszal vagy polccal).
4. Ha már minden ragyog, helyezd el azokat a háztartási gépeket és eszközöket, amik feltétlenül szükségesek, de a mikrohullámú sütőt egyszer s mindenkorra száműzd az otthonodból, mert a benne készült ételben nem marad tápanyag, ugyanis a mikrohullám belülről robbantja szét a sejtmagot.
5. Vizsgáld meg alaposan a vágódeszkádat, és vegyél újat, ha korhadt vagy penészes. Lehetőség szerint semmilyen eszközből ne használj műanyagot, válassz természetes anyagból (bambuszból vagy fából) készültet.
6. Vásárolj néhány cserepes fűszernövényt és helyezd el az ablakpárkányra. Így egyrészt pótolhatod a hiányzó őselemet, a földet, másrészt életenergiával telíted a helységet. Az orvosi zsálya elűzi a negatív rezgéseket, a petrezselyem fertőtlenít, az édes bazsalikom finom illatot áraszt. Ha nagyon kicsi a konyhád, egyetlen cserepes növény is elegendő.
7. Rakd a leggyakrabban használt fűszereket zárható üvegekbe és helyezd el úgy, hogy főzéskor kéznél legyenek. A magyar konyha alapvető fűszerei a bors és a pirospaprika, de vidéken jóval többfélét használnak, például kaprot, babérlevelet, majoránnát, kakukkfüvet, rozmaringot és lestyánt. Nézz utána, melyik mire való, és persze érdemes velük kísérletezned is, izgalmas új ízekre találhatsz rá.
8. Alakíts ki helyet kedvenc szakácskönyveidnek, és gyűjtsd össze egy füzetbe a családi recepteket! Még otthonosabbá varázsolhatod a teret, ha az étkező székeire puha párnákat, az asztalra pedig színes terítőt raksz.
9. Amikor végre úgy érzed, hogy kedved szerint sikerült átalakítanod a konyhát, avasd föl! Ezt a szertartást hétfőn, a Hold napján érdemes elvégezni.
- Helyezd el a négy őselem képviseletét az asztalra vagy a pultra: a tüzet egy mécses, a levegőt egy füstölő, a vizet egy pohár víz, a földet egy kis tányérka só szimbolizálja.
- Hívd be az ötödik elemet, a szeretetet, és kérd meg az égi erőket, hogy áldják meg a tűzhelyedet s mindazokat, akik az elkészült ételekből esznek.
- Várd meg, amíg a mécses leég és a füstölő elhamvad. A vizet locsold a cserepes növényre, a sót pedig a következő napokban-hetekben használd el az ételek elkészítéséhez.
10. Végezetül a legfontosabb tipp: soha ne főzz, ha ideges, szomorú vagy dühös vagy, mert a negatív hangulatod megmérgezheti az ennivalót. Mielőtt belefogsz, töröld tisztára a pultot, szellőztess ki, és fújd ki magadból az oda nem illő gondolatokat. Ne feledkezz meg arról, hogy az étel maga az élet, amit eszel, azzá leszel!
Griga Zsuzsanna
karmaasztrológus
Fotó: geralt pixabay