Ki vagyok én?

Egyszer eljön az idő, amikor megkérdezzük magunktól, kik is vagyunk. Hogy honnan tudjuk meg rá a választ?

Három dolgot kell megnéznünk hozzá: gondolatainkat, beszédünket és tetteinket. Nézzük őket, egyenként.

1. Gondolataid

Arról, hogy mit is gondolunk igazán, az a kis belső hang tudósít minket, ami velünk van és figyel a nap 24 órájában. Beszél hozzánk, megjegyezést tesz, de persze nem merjük hangosan kimondani, amit mond. Pedig igencsak érdekes és tanulságos lenne kihangosítani azt a belső dialógust, amit folytatunk magunkkal.

Az egyik legfontosabb készségek egyike az ázsiai kultúrában a megfigyelés képessége. Érdemes rá időt szánni, megtanulni. Ha nehezen tudsz két dologra egyszerre figyelni, beszélj kevesebbet! Komoly felismeréseid lehetnek, megismerheted a valódi gondolataidat, megtudhatod, melyek akadályoznak a boldogulásodban, és melyeket kell átalakítanod ahhoz, hogy életed is megváltozzon.

Ahogy Shakespeare mondta: ?Nincs jó vagy rossz, csak a gondolkodás teszi azzá.”

2. Beszéded

Jobb esetben a gondolkodás megelőzi a beszédet. Ezért érdemes előbb megfigyelni, mit gondolunk valamiről.

A beszéd megfigyeléséhez nem árt kicsit lelassítani a beszédünket, hogy közben fel tudjunk tenni magunknak pár kérdést … Valóban fontos, amit mondok? … Félbeszakítottam valakit? … Vajon megbántok-e a szavaimmal valakit? … Pozitív hatással lesznek-e a szavaim ? … Értékes-e, amit mondok a hallgatóság számára? … Érthetően fogalmazok-e? … Megfelelő-e a hanglejtésem, a hangsúlyom?  … Igazán a szívem szerint beszélek? … A hallgató arca érdeklődést vagy érdektelenséget tükröz?

Egy idő után már nem csak megfigyelni tudjuk, mit mondunk, hanem válaszolni is a kérdésekre és aszerint, hogy meg vagyunk-e elégedve a válasszal, rögtön korrigálhatjuk is mondandónkat.

3. Tetteid

Tetteid megfigyelése az utolsó lépés az önismeret felé. Miért csinálom azt, amit csinálok? … Mi motivál? … Elég jó vagyok-e abban, amivel foglalkozom? … Miben vagyok igazán tehetséges?

Mindenki legalább egy valamiben különleges, mindannyian nagyon jók vagyunk valamiben. Mindannyiunknak van egy egyedi ajándéka. Beethoven zenei tehetséggel volt megáldva, Einstein tehetséges tudományos gondolkodó, Shakespeare a szavak mestere volt. Te megtaláltad már, miben vagy a legjobb? El tudod képzelni saját nekrológod, mit mondanának mások, hogy te miben voltál tehetséges?

Ahhoz, hogy megtudjuk, kik vagyunk, meg kell tanulnunk cselekedeteink objektív megfigyelését.

Válj képzeletben magánnyomozóvá, aki mindenfelé követ, és minden lépésedet figyeli. Nézd meg erősségeid, gyengeségeid. Légy objektív, az, hogy kívülről látod magad, segít megtudni, valójában ki vagy.

Mindannyian boldog, egészséges, sikeres és gazdag életet szeretnénk. A változás kulcsa bennünk van.

Tudom, hogy meg tudod csinálni.

Maria Khalife cikke nyomán fordította: Gálfi Irén

Forrás: http://omtimes.com/

Fotó:  pixabay

Tagged under