Hétköznapi mágia 1.

Igazi varázsló vagy! Ott van benned a Mágus, aki segít elérni céljaidat, vágyaidat. Csak elő kell hívni magadból. Megtanulni mikor, milyen eszközökkel tudod ?teremtő erődet? a szolgálatodba állítani. Most induló sorozatunkban ehhez nyújtunk segítséget. Elsőként az elengedés rituáléját tanulhatod meg.

Aratás Ünnep – Lammas

Az évkört átszelő, egymástól 6-8 hétre eső nyolc ünnep a fény erősödését és gyengülését követi nyomon. Karácsonykor az év legrövidebb nappalát és leghosszabb éjszakáját éljük át, míg Szentivánkor éppen a fordítottja történik, közben pedig ritmikusan növekszik és csökken a fényerő az évkör során.

A kardinális (évszakkezdő) ünnepeket ma is tartjuk, a közteseket azonban kevésbé. Ezek az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó rituálék mélyen beleágyazódtak az ősi kultúrákba, hiszen sok ezer éven keresztül vizsgálták őket az asztronómus papok.

A Vela kataklizma után elferdült a Föld tengelye, s az emberiség túlélése múlt azon, hogy pontosan tudják, hogyan változik a Nap fényereje, mikor kell vetni, mikor kell betakarítani és elraktározni a termést.

A ma embere alig követi nyomon az évkör fordulópontjait. A kevésbé nevezetes dátumok szerepe és értelmezése szinte teljesen elveszett, pedig érdemes lenne őket feleleveníteni, mert a segítségükkel érthetőbbé válna a földi élet ritmusa, amely a ciklikus változásokon alapul.

Ha tudatosan megfigyelnénk, hogyan változik a napfény ereje és minősége az évkör során, olyan eszközhöz jutnánk, ami megérteti velünk a ciklikusság természetes ritmusát.
Az évkör során a sötét és világos szakaszok hossza teljesen egyenlő, vagyis a legfontosabb tanulság az, hogy az örömteli, hasznos, boldogító eseményeknek szinte bizonyosan lesz bánatot, veszteséget, nehézséget hozó szakasza is. Az aktív, cselekvő periódusokat értelemszerűen passzív, befelé forduló időszakoknak kell követnie, hiszen a természetben is azt látjuk, hogy nappalra éjszaka, éjszakára nappal következik.

Abban a pillanatban, hogy ezt megértjük, már nem kell kétségbeesnünk a dologtól. Nem kell pszichológushoz rohangálnunk és anti-depresszánsokat szednünk, nem kell kudarcosnak éreznünk magunkat, mert valami nem sikerült. Csupán be kell fogadnunk, hogy egy lefelé ívelő folyamat utolsó szakaszához értünk, amely szembenézést, belátást vagy elengedést igényel tőlünk.

Ma van Lammas, az Aratás ünnepe, amely a betakarítás időszaka. A nappalok érzékelhetően rövidülnek, a fényerő (s ezáltal az életerő is) csökken, bár még mindig nagy a nyári meleg. Ez az elengedés és az áldozathozatal ünnepe, amikor lehántjuk a feleslegessé vált rétegeket, vagy levágjuk az oda nem illő részeket. A termés beérett, s ha nem aratjuk le, ha nem választjuk el a szárat a terméstől (ha tudatosan nem szakítjuk meg az életfolyamatát), akkor elpusztul ahelyett, hogy táplálékká válna. Ezt az ünnepet talán a legnehezebb megérteni az évkörön belül, mert a ma embere veszteségélményként éli meg a látszólag feleslegesen meghozott áldozatokat.

Mit érdemes ma tenni? Szakíts magadnak egy kis időt arra, hogy csendben végiggondolod az életedben lejátszódó folyamatokat. Válaszd ki azokat, amelyek bizonyosan nincsenek felfelé futó ágban, vagy amelyek szomorúságot és veszteségeket hoznak. Kérdezd meg magadtól, hogy kellenek-e egyáltalán, s hogy érdemes-e további energiát, időt, odafigyelést pazarolni rájuk. Ha nem, végezd el az elengedés rituálét.

Kellékek:

– füstölő
– mécses vagy gyertya
– fehér fonál vagy szalag
– egy szál fehér virág
– élesre pattintott vagy faragott kő (pl. obszidián, kovakő), de használhatsz ollót vagy kést is

A rituálé menete:

– Takarítsd ki a szobádat és helyezd el a padlón kör alakban a fehér fonalat vagy szalagot (legyen akkora, amibe kényelmesen bele tudsz állni)
– Tedd vázába a virágot
– Egy papírlapra írd föl azoknak a dolgoknak vagy személyeknek a nevét, akiket el akarsz engedni vagy akikkel meg akarod szakítani a kapcsolatot
– Gyújtsd meg a füstölőt és a gyertyát (amit biztonságos tartóba helyeztél)
– Lépj bele a körbe
– Olvasd fel, hogy mit vagy kit akarsz elengedni
– Mondd ki: elengedlek, mert nem szolgálod tovább a fejlődésemet, és mert feleslegesen kötöd le az erőmet!
– Vágd ketté a papírt
– Lépj ki a körből, bontsd le, és biztonságos helyen égesd el a papírt.
– A virágot hagyd a vázába, amíg el nem hervad.

Griga Zsuzsanna

Tagged under