Főzz a csillagjegyed szerint!

Közismert, hogy az emberi működéseket energiamintázatok befolyásolják, és így a legalapvetőbb energia a mindennap elfogyasztott ételekben rejlik, de nem mindegy, hogy a fizikai, a szellemi vagy a lelki szükségletek kielégítésére támad-e épp igényünk, és felismerjük-e a bennünk feltörő – no meg a társunk alkatához illő – akár kimondatlan kívánságokat.

2011-ben jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában Griga Zsuzsanna és Habliliom által létre hívott asztro-gasztro szakácskönyv a „Csillagjegyek  a Konyhában” címmel. Az egyedi szakácskönyv a tizenkét állatövi jegy mentén haladva a csillagjegyek felosztása szerint tartalmaz könnyen és gyorsan elkészíthető recepteket. Megtudhatjuk a könyvből az egyes jegyek rövid kultúrtörténeti mítoszait, és azt is, hogy azok hogyan is működnek aszcendensként, napjegyként, holdjegyként.

Akkor nézzük csak, mit is készíthetünk az érzékeny, anyáskodó-gondoskodó Rák Holdjegyű párunknak!

Levendulás almás pite

Hozzávalók egy 24 cm-es formákhoz:

10 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
12,5 dkg jó minőségű, hideg vaj
8 dkg finom szemű kristálycukor (vagy porcukor)
1 nagy csipet só
1 db közepes méretű tojás
1 ek. habtejszín
4 dkg darált mandula
75 dkg aromás alma
2 ek. méz
8 dkg levendulával kevert barnacukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
A díszítéshez:
levendulával kevert porcukor
Elkészítési idő: 60 perc
1. A liszteket egy tálba szitáljuk, sót, 8 dkg cukrot hozzáadjuk, a vajat lereszeljük, vagy éppen apróra daraboljuk és szép morzsalékos elegyet készítünk. A tojást a tejszínnel elkeverjük és az előbbiekhez adva tésztát gyúrunk. Ezt folpackba csomagoljuk és minimum 30 percet a hűtőben pihentetjük.
2. Almákat megpucoljuk, magházat kivágjuk. 1,5 cm-es kockákra aprítjuk és meglocsoljuk a citrom levével. Serpenyőbe öntjük a gyümölcsöt, a mézet és a levendulás barnacukrot ( én egy csapott evőkanálnyit adtam a cukorhoz) 6-8 percig pároljuk, majd hagyjuk meghűlni.
3. A tésztát most két egyenlő részre osztjuk. Folpack között kinyújtjuk (sokkal könnyebben helyezhetjük a pitesütő edénybe). Én teflonos formába helyeztem a tészta lapot és kibéleltem vele. De sütőformával borított formát ajánl a szerző.
4. Az őrölt mandulát erre a lapra szórom és ráosztom egyenletesen az alma tölteléket.
5. Majd akkora tésztát nyújtunk, hogy befedhessük az almákat. Megszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben a gőzök szabadon távozhassanak. 35 perc alatt 175 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Levendulás porcukorral még melegen meghintjük.
videolink:
Tagged under