Fiatalodás indul!

Örök fiatalság

Az elmúlt bő egy hónapban igen aktívan dolgoztam azon, hogy az élet teljességéről másfajta nézőpontokat villantsak fel, mint ahogy manapság gondolkodunk róla. Beszéltem ezekben az írásokban egészségről, betegségről, életmódról, testmozgásról, egészség-megelőzésről, az ember biológiai életprogramjáról, (összefüggésben a várható életkor alakulásával), a gondolkodás mechanizmusairól, – öntudatról, emberi tudatosságról, öntudatlan létezésről, a tudat és egészség összefüggéseiről, az emberiségi tudat manipulálásának lehetőségeiről, az emberi tudat és a korai halál kapcsolatáról, életfeladatainkról, szexualitásról. Azt hiszem ezek a gondolatébresztő írások felölelik az élet szinte minden területét, amelyekről egy gondolkodó ember elmélkedhet.

Arra biztattam ezen írásokban mindenkit, hogy ne a belénk-táplált hiedelmek alapján szemlélje az életet, hanem próbáljon kilépni ezekből a törvényszerűségeknek hitt babonás nézőpontokból. Belátom, hogy ezekre a dolgokra időt kell szentelni. Az élet mókuskereke pedig csak pörög velünk, nagyon nehéz azt mondanunk, hogy megállás egy pillanatra. Nézzük csak meg, hogy milyen tudatosság alapján éljük életünket! Egyáltalában van-e abban valami tudatos tervezés, ami alapján élünk, vagy csak úgy robotokként tesszük a dolgunkat?

Munkám során gyakran felteszek embereknek olyan kérdést, hogy tekintsen vissza az életére, vizsgálja meg, hogy a leélt évei között van-e egyetlen év, amikor boldog volt. Nagyon sok traumatikus összeomlásnak voltam ilyenkor tanúja, mert bizony ilyen kérdésfeltevésre még sohasem szánták el magukat emberek. Ilyen kérdést akkor tud feltenni magának az ember, amikor képes megállni, és gondolkodni. Ez is azt mutatja, hogy nem adunk erre időt magunknak, csak éljük az életünket öntudatlanul úgy, hogy még csak tanúi sem vagyunk saját létezésünknek.

Biztatok itt is mindenkit, hogy próbáljon meg önmagában lenni, adjon magának egy kis időt! TV, rádió, internet, okos-telefon, mindenféle zaj nélkül! Csak úgy önmaga! A legtöbb embernek ez is megpróbáltatás lesz, mert valójában menekülés az élete a félelmei elől. Nem akar rágondolni arra, hogy nem ura saját életének! Nincs koncepciója arról, hogyan is akar élni, nem akarja végiggondolni, hogy mi a fontos, mi a lényeges, vagy mi a sürgős.

Hány éves vagy barátom? Mi vár még rád az életben? Mit akarsz tenni életed hátralevő részében? Mit akarsz, és nem mit szeretnél?! Mit tennél akkor, ha azt tudnád, hogy egy éved van hátra? Gondolnál arra, hogy másképpen is lehet, illetve akarsz élni? Nem ?bakancslistáról? beszélek, hanem arról, hogy gondoltál-e arra, hogy van saját életfeladatod, amelyet teljesítened kéne? Mert kell lenni a Te életedben is olyannak, amiért Te megszülettél, valami olyannak, ami miatt az életed nem felcserélhető más élettel, amit csak Te végezhetsz el!

Ha ezeket a kérdéseket valaki végiggondolja, rá kell jönnie arra, ahogy a buta ?szólásban? is van: ?Az emberekből sok van, belőlem csak egy, úgyhogy nagyon kell magamra vigyázni!? Lehet, hogy nem is nagyon buta ez a mondás?

Van Ákosnak egy új dala: ?Igazán? a címe,  amiben az áll: ?én nem kérek mást, csak elég időt!?

A Republic is megénekelte ezt az érzést a ?Adj erőt és adj időt nekem!? dalában.

Emberi értékrend szerint pusztán létezési időnek nincs sok értelme. Nem úgy akarhatunk időt magunknak, hogy életünk csak olyan legyen, mint egy szobanövényé.

Jó lenne, ha a dalokban foglalt kérdéseket ne csak mások rágnák meg helyettünk, hanem a saját életünk dolgait mi magunk fejtenénk meg. Ébredjünk már rá, hogy az életünk nem egy nagy puha komfortzóna, hanem életfeladat, amit illik tudatosan megélni. Ehhez pedig módszer kell, és idő! Idő pedig akkor van, ha tudatosan építjük egészségünket! Mindezeket évezredekkel ezelőtt kidolgozták, nekünk csak adaptálni kell. Az egészség, az egészséges hosszú élet, és magas tudatosságban felépített egészséges hosszú élet pontos módszertanát keleten kidolgozták, és a mai napig megőrizték. Természetesen a világ változott. Az ember alapvetően maradt ugyanolyan, csak az idő gyorsult. Így a keleti doktrínákat ma másként kell használni, de a tudást megőrizve!

A fenti koncepciót a kínai Qi-kung gyakorlatában őrizték meg egy teljesen egységes rendszerként. A legtöbb ember ezt ma vagy egyáltalán nem ismeri, vagy valami tornagyakorlatként, harcművészetként gondol rá. A Qi-kung-nak nagyon sok ága van. Valójában mindegyiket nagyon nehéz művelni, mert az eredményességhez rendszeresség kell. Ugye, ezt a legnehezebb teljesíteni. Ráadásul releváns eredmény kultúránkban nem igen várható tőle, mert változatlan formában próbálják meg itt nyugati embernek átadni, ahogy azt keleten gyakorolják. Ez pedig nem a mi bizniszünk.

A Design-Medizin Qi-kung a legféltettebb kínai Qi-kung formát, az ún. Nei-Dan, vagy Belső Qi-kung rendszert adaptálja úgy, hogy az európai ember számára is könnyen adaptálható és gyors sikereket hoz. Szem előtt tartjuk benne a kínai célokat: Egészség ? Fiatalság ? Hosszú élet ? Megvilágosodás!

Harsányi László

www.girardimedicina.blogspot.hu

Tagged under