Egy téma, két szerző: AZ ÖREGKORI MAGÁNY – 2. rész

Így vagy úgy, de sokakat érintő témában kértük fel két házi szerzőnket, hogy írják le a véleményüket.

Másodikként dr. Kézdi Andrea Spirit Flow tréner biztat.

Magányos vagy? Tegyél ellene!

Az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal! Magányos az, aki a világtól visszavonultan él, nincsenek vagy nem látogatják a rokonai és barátai sincsenek. Abban az esetben, ha így is eljár emberek közé, színházba, hangversenyre, kiállításokra – nem lesz magányos az ember.

Sajnos idősebb korban jobban begubóznak az emberek és idejüket inkább otthon, a négy fal között töltik. Ilyenkor egyre jobban elszigetelődnek a világtól. Ez már tényleg magány. A testi problémák, a nehéz mozgás esetleg a hallás megromlása visszahúzódásra kényszerítik az időseket. Nem elhanyagolható tényező Magyarországon a pénzhiány sem. Kevesen fizethetnek be társasutazásra. Az uszoda, a sétaterek, a nyugdíjas klubok azért mindenki számára elérhetők. Rajtad múlik, hogy csak egyedül élsz vagy magányos vagy!

Karácsonykor a legkínzóbb a magány. Amikor mindenki behúzódik a karácsonyfa mellé és csendben ünnepel akkor a legfontosabb, hogy ne legyünk egyedül. A magányosok ünnepelhetnének együtt. A nagyobb családok meghívhatnának ilyenkor olyan embereket is, akik egyedül lennének. Mert az egyedüllét könnyen válhat magánnyá ezeken az ünnepeken.

Keressük meg, kivel tudunk ünnepelni, ha egyedül élünk. És nézzünk körül, kinek a magányát enyhíthetnénk egy kedves szóval, egy szerény kis ajándékkal, egy vacsora meghívással.

dr. Kézdi Andrea
Spirit Flow tréner

fotó: Pixabay / kaboompics

Tagged under