Augusztusi tűzijáték az égbolton

Hőséggel támad a nyár, és ha felnézünk az égboltra, ugyanezt a tűzenergiát láthatjuk ma és a következő két napon. Ha valóban csak a látható bolygóállásokból indulunk ki ? ezek a két fényadó (a Nap és a Hold), a Merkúr (kommunikáció), a Vénusz (szerelem), a Mars (akarat), és a két sorsbolygó (a Jupiter és a Szaturnusz) ? közülük már akkor is a következők járnak tűz jegyekben: Nap, Merkúr, Vénusz, és Jupiter az Oroszlánban, Hold a Kosban, vagyis a hét közül öt! Hatalmas erőt és kreativitást képviselnek, hiszen a tűz az átalakító elem az őselemek közül.

Sokan nem is gondolnátok, különösen több évnyi fizika és kémia tanulás után, hogy az őselemekkel remekül leírható a fizikai valóság. Pedig mindaz, ami szilárd halmazállapotú, a földhöz tartozik; a folyékony anyagok a vízhez; a légneműek a levegőhöz; s ami mindezeket képes gyökeresen átalakítani, az maga a tűz. Ugye, nem is lett volna olyan rossz, ha annak idején kémia helyett egy kis alkímiát tanultunk volna?

A hagyományos asztrológiában csak a szokásos elempárokat veszik figyelembe, amely szerint két férfi elem (tűz és levegő) és két női (víz és föld) létezik, amelyek egymást táplálják, de amelyek nem igazán keverhetők jól egymással. A transzcendentális karmaasztrológia azonban másként is képes őket párosítani, ehhez viszont azt érdemes tudni, hogy az őselemek pszichológiai módozatokat jelölnek. A tűz a kreatív inspirációt szimbolizálja (?tudom?), a levegő a racionális gondolkodást (?értem?), a föld az érzékszervek által közvetített észleléseket (?látom, hallom, érzékelem?), a víz pedig az érzelmeket és az empátiát (?érzem?). Ebből a szempontból nézve két racionális és két irracionális elemet találunk, amelyek egymással ugyancsak jól harmonizálhatók, pedig az egyik közülük feminin, a másik maszkulin. A levegő a logikus gondolkodást, a föld az érzékszervek észlelését írja le, mindkettő racionális és empirikus, vagyis mindenki számára egyértelmű és belátható. A tűz (kreatív inspiráció) és a víz (érzelmek) ezzel szemben irracionális, nem empirikus, sokszor teljesen egyedi benyomásokat közvetít, amelyeket mások másként vagy más szempontból élnek meg. Ha így értelmezzük őket, akkor is találhatunk harmóniát, ha két racionális vagy két irracionális elem találkozik, mert képesek elfogadni egymás közvetítését.

Térjünk vissza ezek után az égbolton látható tűzijátékhoz! Különösen figyelemre méltó az Oroszlán bolygócsoportosulás (szakszóval stellium), hiszen ez a jegy felelős a személyes individuum kifejlődéséért és a kreatív művészi megnyilvánulásokért. Az Oroszlán a szívet is uralja, s mivel a kis és nagy szerencse bolygói, a Vénusz és a Jupiter ezekben a napokban teljesen együtt mozognak, meglátogathat bennünket a szerencse, vagy bekopogtathat az ajtónkon a szerelem. A gyors járású Hold csupán két napig lesz a Kosban, de ezalatt nagymértékben hozzájárul a téridő tűzerejéhez, ráadásul megvilágít egy csomó Kosban haladó láthatatlan égitestet (Leszálló holdcsomó: karmikus sorsfeladat, Vesta: fókuszáló képesség, Uránusz: szabadságvágy, Eris: változó külső körülmények). A maradék két látható bolygó pedig víz jegyekben halad: a Mars az érzelmes Rákban, a Szaturnusz a sejtelmes Skorpióban. Elmondatjuk tehát, hogy a hét ősbolygó mindegyike irracionális elemben jár, vagyis az érzelmek (víz) és a kreatív ösztönök (tűz) dominálnak, s nem az észérvek vagy a kézzelfogható valóság.

Mire használhatod fel ezt az energiamintázatot? Az alkotás tüze, a kreatív inspiráció téged is elkaphat, és ha a belső késztetéseidre hallgatsz, soha nem látott magasságokat vagy mélységeket érhetsz el. A víz empátiája, a tűz átalakító ereje segíthet abban, hogy gyökeresen változtass a szemléleteden, a világlátásodon, és végső soron az életeden. Van persze egy kis buktató is a mostani bolygóállásokban, hiszen a Skorpió Szaturnusz megtorpedózni látszik az Oroszlán Vénusz-Jupiter szerencse kettőst (egy pontos fix kvadrátot alkot velük) ? de nyugi, ez csupán a látszat. Arra emlékeztet bennünket, hogy a földi sík kitartást, következetességet, kemény munkát igényel tőlünk, mert bármennyire is szeretnénk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön, ez nem igazán szokott megtörténni. A valódi, tartós siker mindig rengeteg munka és következetes kitartás eredménye, a tűz kreatív átalakító ereje viszont hatalmas lökést adhat az élet minden területén.

Griga Zsuzsanna Karma asztrológus
Tiszta Forrás Intézet

kép: www.pixabay.com

Tagged under