Amit ma megtehetsz, azt… tedd meg ma!

A halogatás a hétköznapok gyakori problémája: tudjuk, mit akarunk, és azt is, hogy ezt csakhamar meg is kellene tennünk, mégis gyakran azon vesszük észre magunkat, hogy már órák óta a TV vagy az internet előtt bambulunk. Egy kis menekülés a dolgok elől időről-időre belefér. Azonban ha túl sokáig késlekedünk, a legfontosabb dolgokat fogjuk elszalasztani!

Hogyan lehet mindezt megakadályozni? Íme, néhány jó tanács ahhoz, hogyan vess véget az örökös halogatásnak, hogyan lehet teljesebb az életed!

1. Ne gondolkodj! Cselekedj!

Egy kis tervezgetés sosem árt, hiszen csakis úgy érheted el a céljaidat, ha előtte kitűzöd őket. De a sok gondolkodás és tervezgetés gyakran ellentétes eredménnyel járhat: addig húzod az időt, míg végül nem teszel semmit. Csak gondolkodsz és gondolkodsz, próbálsz előrukkolni a “tökéletes tervvel”. Egy olyan tervvel, amiben nem tudsz hibázni, amivel nem leszel visszautasítva, ahol nincsen fájdalom és nehézségek. Persze, ilyen terv nem létezik – csak azért tervezgetsz ilyen hosszan, mert tudod, hogy ameddig nem teszel semmit, addig problémák sem adódhatnak.

2. Ne ess túlzásokba!

Azzal, hogy túlgondolod a dolgokat, nem csupán védekezel, hanem mindeközben egy kis problémából nagy problémát csinálsz. Minél tovább halogatsz valamit, annál negatívabban fogod látni a helyzetet, annál jobban elhatalmasodik rajtad ez a nyomasztó érzés. Ezért ne tervezgess annyit, hanem lépj! Ne a pillanatnyi érzéseidre alapozz, melyek percről percre változhatnak, hanem gondolkodás nélkül tedd, amit elsőre helyesnek érzel – különben el fogsz bizonytalanodni, és így kezdődik a halogatás.

3. Először csak egy lépést!

Ne nézz túl messzire! A tervezgetés jó dolog a jövőre nézve, de ne felejtsünk el mindig visszatérni a mához, a jelenbe. Ha túlságosan a távolba tekintesz, egyszerre minden lehetetlennek fog tűnni, és ezért céltalannak fogod magad érezni. Mindig arra koncentrálj, hogy ma megtedd az első lépést! Ha sikerül megtenned, a hozzáállásod is meg fog változni: pozitívabb, nyitottabb leszel, rájössz, hogy mégis megy ez Neked! Innentől pedig az egyik lépés jön majd a másik után!

4. Minden nap a legnehezebb feladattal kezd!

El kell intézned egy kényelmetlen telefonhívást? Van egy halom megválaszolásra váró leveled? Bármi legyen is az, amit halogatsz, a lényeg, hogy megszabadulj tőle! Ha ezt reggel elintézed, már a nap elején fellélegezhetsz és megnyugodhatsz. A nap hátralevő része pedig – az összes többi teendőddel együtt – sokkal egyszerűbbnek fog tűnni!

5. Hozz egy döntést! Bármilyen döntést!

Van, hogy kellemetlenül érezzük magunkat, mikor csak állunk egy helyben és nem teszünk semmit – úgy érezzük, ez szinte természetellenes. Mert a természetes az, hogy az ember döntéseket hoz, és határozott lépéseket tesz. Annak a halogatása, amit valójában mag akarsz tenni, belső konfliktusokat szülhet benned. A tetteid jellemeznek téged, üzennek arról, hogy ki vagy te. A magabiztosságot a magabiztos tettek erősítik. Ezért amikor halogatsz valamit, ügyetlenebbnek, határozatlanabbnak is érzed magad.

6. Nézz szembe a félelmeiddel!

Könnyű mindig azt mondani, hogy majd holnap. Cselekedni nehezebb – hiszen csak a bolond kockáztat! Félünk a hibázástól, a megbotlástól, attól, hogy a fájdalom elkerülhetetlen lesz. Attól, hogy felelősséget vállaljunk a saját életünkért. A könnyebbik út ezzel szemben kényelemmel, bizonyos szintű sikerérzettel jár, de egyben lelkiismeret-furdalással is azok miatt, amiket soha nem mertünk megtenni, amelyek mindig beteljesületlenek maradnak majd. Ezután pedig már csak azon fogsz tűnődni, mi lett volna, ha megteszed az első lépést, ha adtál volna egy esélyt a dolognak – magadnak.

7. Fejezd be, amit elkezdtél!

Félbehagyni valamit, amit elkezdtél, rosszabb, mint késlekedni az első lépéssel. Ez ugyanis folyamatos fáradtságot és stresszt okoz, aminek sokszor nem vagy tisztában az okával. Tudod, hogy van valami, amit elkezdtél, de nem fejezted be? Ess túl ezeken a feladatokon, és máris sokkal jobban fogod magad érezni! De azért légy óvatos: nem biztos, hogy mindent be kell fejezned, amit elkezdtél. Ha egy könyv nem olyan jó, mint amit vártál, olvass helyette mást! Persze, mindezt ne használd ürügyként azért, hogy valamit ne kelljen megtenned, ami számodra nehéz vagy ismeretlen! De olyan törvény nem létezik, ami kimondja, hogy mindent be kell fejezni.

Reméljük, tanácsaink hasznodra válnak, és készen állsz arra, hogy megtedd az első lépést!

Forrás: positivityblog.com

Fotó: morguefile.com

Tagged under