5 tipp kezdő jógázóknak

Manapság egyre divatosabb mozgásforma lett a jóga, bár hozzá kell tenni, hogy a jóga sokkal több pusztán egy mozgásformánál! Akik rendszeresen gyakorolják, azok számára szinte már egy életstílussá vált! Azonban sokan még mindig úgy gondolnak a jógára, hogy nehéz gyakorolni, a testnek nagyon rugalmasnak és hajlékonynak kell lennie, vagy, hogy a jóga egy vallás stb. Szerencsére jótékony egészségügyi hatásáról egyre többen tudomást szereznek, személyesen megtapasztalják pozitív hatásait és ajánlják is, mint mozgásformát! 

Na de valahogy el kellene kezdeni!

Emlékszem az első alkalomra, mikor ellátogattam egy jógastúdióba! Előtte én is tüzetesen átnéztem a stúdió honlapját és még azt követően is hónapok teltek el így is, hogy rászántam magam és elindultam az első órámra, ami történetesen egy vinyasa flow óra volt! Csodálatos élmény volt, annak ellenére, hogy nem tudtam minden ászánát megfelelően kivitelezni! Ennek már 5 éve, és azóta is hálás vagyok az oktatónak, aki elindított a jóga útján!

Lássuk a tippeket:

1. Tekints úgy a jógára, mint egy tanulási folyamatra!
Ne akarj egyből minden ászánát tökéletesen kivitelezni! Hagyj időt magadnak, hogy a saját tested határait tiszteletben tartva, fokozatosan haladj a magad fejlődési útján. Ha nem sikerül kivitelezni egy ászánát, kérj segítséget nyugodtan az oktatótól! Ők azért vannak, hogy segítsenek neked!

2. Ne felejts el folyamatosan lélegezni!
Az első és legfontosabb, hogy soha ne tartsd vissza a levegőt! Ügyelj arra, hogy légzésed folyamatos legyen! Ha sikerül, próbáld összehangolni a mozdulatokkal. Ez később már magától értetődő lesz! A légzés jóga közben összeköti a testet és a lelket. Légzés nélkül nincs jóga! A légzés tudatos megfigyelése a relaxációnál is sokat segít, hogy könnyebben összpontosíthasd elkalandozó figyelmed. Exhale ? Inhale!

3. Ne hasonlítsd magad össze a többiekkel!
Jógázás közben próbálj csak magadra figyelni, no meg az oktatóra természetesen, de ne azt nézd, hogy a szomszédod előrehajlásnál már eléri a lábfejét, te meg még csak a lábszáradig jutottál! Ezen felesleges elkeseredni, hidd el, téged sem vizslat senki, hogy hogyan jógázol, kivéve a figyelmes oktatót! Mindenkinek meg van a maga fejlődési ritmusa és útja!

4. Gyakorolj, gyakorolj és ne hagyd abba!
Ahhoz, hogy rátalálj a saját fejlődési utadra, próbálj ki többféle órát, több oktatóval! A fejlődés útja az elköteleződés a rendszeres jógagyakorlás iránt! Rendszeresség, tudatosság, alázat és siker követi majd gyakorlásodat! Rövid időn belül saját testedben és elmédben is megtapasztalod a fejlődés útját és a jóga áldásos hatásait!

5. Legyen a jógázás rutinszerű!
Ha már elhatároztad magad a jógázás iránt és megtaláltad a számodra megfelelő jógaórát, tedd heti rutinná! Tűzd ki, hogy melyik napon, vagy napokon fogsz eljárni jógázni. Viszonylag gyorsan rutinná fog válni, hiszen hamar elkezd hiányozni a jóga, ha kihagysz egy-egy órát! Ha már jógáztál régebben, tudd, hogy sosem késő újrakezdeni!

forrás: www.karmayogastudio.blogspot.hu

kép: www.pixabay.com

Tagged under