2015 asztrológiai eseményei

Lassan magunk mögött hagyjuk az idei nehéz és változásokkal teli évet és ismét megfogalmazódik bennünk a kérdés, vajon milyen lesz a következő.

A modernkor emberének életét a stressz és a megfelelési igény határozza meg: egyrészt állandóan új kihívásokkal kell megbirkóznunk, másrészt saját igényeink is folyamatosan növekednek, ami stresszes helyzeteket teremt. Ez azonban már önmagában is hatalmas ellentmondást hordoz, hiszen – ahogy Bruce Lipton amerikai sejt-biológus megállapította – az ember egyszerre nem képes menekülni és növekedni. Ha egész életében harcra vagy menekülésre kényszerítik, a szervezetében áramló nagy mennyiségű adrenalin alkalmatlanná teszi a növekedésre és az értelmes fejlődésre.

Pedig a világunk nem áll másból, mint folyamatos stressz-élmények láncolatából, és nem vesszük észre, hogy a legtöbbször mi magunk alakítjuk így! Feltehetnénk magunknak a kérdést: tényleg szükségünk van új autóra, tabletra, TV-re? Vajon megéri-e felvenni értük a kölcsönt, vagy tökéletesen megfelel a régi, és tulajdonképpen jól megvagyunk tablet nélkül is? Ehhez persze az is kell, hogy csökkenjen a kívülről jövő nyomás, és ne érezzük kényszernek a tárgyak birtoklását, de legfőképpen belül kellene békét, rendet és nyugalmat teremtenünk.

Karmaasztrológusként számomra az a legfontosabb kérdés, hogy vajon támogatják-e ezt a folyamatot a csillagok? Mivel az évtized legfontosabb fényszöge, az Uránusz-Plútó kvadrát még mindig hatni fog, 2015 első három hónapja sajnos hasonlóan néz ki, mint az előző három év, vagyis tömve lesz feszültséggel és változásokkal. Uránusz a robbanásszerű változások, a szabadságvágy, a káosz és az anarchia bolygója, Plútó pedig a teljes átalakulást jelképezi. Amikor ez a két égitest összekerül, tektonikus hatásokkal számolhatunk az élet minden területén. Drasztikus gazdasági, pénzügyi, társadalmi és geo-politikai változásoknak lehettünk már eddig is tanúi, és ugyanez fog folytatódni 2015 tavaszáig.

2015 születési képlete

Ha vetünk egy gyors pillantást az Újév születési képletére, azonnal szembetűnik, hogy a Mérleg ASC alatt az I. házban a Felszálló holdcsomó (választott sorsfeladat) emelkedik. Vele szemben A Kos DESC-en találjuk az Uránuszt és a Leszálló holdcsomót (megélt sorstapasztalatok összessége). A Bak Nap-Plútó-Vesta konjunkció (fókuszált transzformáció) egy csúszó T kvadrátot alkot velük (a Nap az ASC-DESC tengelyhez, Vesta a Holdcsomókhoz vet pontos kvadrátokat, míg a Plútó összefogja a kettőt), az MC pedig az egészet egy kereszt kvadráttá alakítja.

Fontos tudni, hogy január 1-én a Budapestre kiszámolt nulla órás állásokban a tengelyek mindig kereszt kvadrátot alkotnak, ezért sokkal inkább azt érdemes figyelembe venni, hogy mely égitestek kerülnek a tengelypontokra. Ez a konfiguráció, amely az egész év jellegét meghatározza, tulajdonképpen a tavalyinak a visszhangja, de szerencsére nem hordozza nyíltan a háborús konfliktusokat, bár az is egyértelműen látszik, hogy lesznek komoly harcok (Jupiter-Mars oppozíció), és a meglévő államhatárok idén sem maradnak változatlanok, illetve lesznek olyan államok, amelyek tovább ?darabolódnak? (Jupiter-Mars-Sedna T-kvadrát).

Ebbe a folyamatba, illetve a feszültség lehetséges oldásába több égitest is besegít. Egyrészt a Bak Merkúr, amely pontos trigont vet a Sedna-hoz (nyílt harcok helyett tárgyalások rendezhetik a konfliktusokat), másrészt a Bika Hold, amely közeledik a Sedna-hoz és bepontosodó föld trigont vet a Merkúrhoz (illuminálja a helyzetet és megoldást kínál), harmadrészt pedig a Kos Eris, amely tűz trigont vet az Oroszlán Jupiterhez (a drasztikusan megváltozó külső körülmények szerencsésen alakítják az eseményeket). Sajnos továbbra is harcolnunk kell a váratlanul felbukkanó ellenségekkel (Uránusz-DESC konjunkció), akiket azonban okos szövetségkötésekkel kiiktathatunk (Uránusz-Juno tűz trigon), és változatlanul gyökeresen át kell alakítanunk mindent, de elsősorban eddigi világfelfogásunkat (Nap-Plútó-Vesta konjunkció).

Ha le akarom fordítani az állásokat a karmaasztrológia nyelvére és saját egyéni szintünkre, akkor az Újév legfontosabb feladata, hogy felismerjük a választott sorsfeladatunkat (I. házban emelkedő Felszálló holdcsomó). Ezt a folyamatot az segíti, ha hajlandók vagyunk rákoncentrálni egyrészt a múltból hozott tapasztalatokra, másrészt képesek leszünk rugalmasan idomulni a megváltozott körülményekhez.

Az idei nagybolygó állások

A lassú járású bolygók közül a Szaturnusz (feladatok és korlátok) a Skorpió és a Nyilas határán mozog, az Uránusz (robbanásszerű változások) a Kosban, a Neptunusz (álmok és transzcendencia) a Halakban, a Chiron (karmikus sebeink) szintén a Halakban, a Plútó (teljes transzformáció) a Bakban, a Transzplútó (dimenzióugrás) pedig a Szűz legelején található.

– A Jupiter a tüzes Oroszlánban jár, de augusztus 11-én átlép a józan, praktikus Szűzbe. Az a jegy, amelyben a Jupiter halad, optimizmussal és szerencsével telítődik, s a hozzá rendelhető életterületek és foglalkozási ágak (amelyek az Oroszlán esetében például a szórakoztató ipar vagy a kreativitást igénylő dolgok) az év első nyolc hónapjában kimondottan szerencsések lehetnek. A Szűzbe lépést követően viszont felerősödhetnek a rendteremtés tendenciái.

– A Skorpió Szaturnusz az érzelmi elköteleződéseket segíti, míg a Nyilasban az értelmes jövőépítést támogatja.

– A Halak Chiron a karmikus sebek teljes elengedését teszi lehetővé.

– A Kos Uránusz a forradalmakat, a szabadságvágyat, és az egyéni akarat megnyilvánulásait erősíti.

– A Bak Plútó a megcsontosodott hatalmi szerkezeteket transzformálja.

– A Szűz Transzplútó pedig az érzékszervek által közvetített valóság megkérdőjelezését és a szolgálat szükségességét hangsúlyozza.

A személyes bolygók retrográd állásai

Retrográd Merkúr

Idén is fontos lehet figyelemmel kísérnünk a Merkúr retrográd periódusait, mert a kommunikációért felelős égitest hátráló mozgása sokféle bonyodalmat és értetlenséget képes okozni az emberi kapcsolatokban. Bár a többség szerencsére nem túlságosan érzékeny erre a hatásra (az ügyfeleimnek mindössze 20-25 %-a szokta visszajelezni, hogy beleszaladt valamilyen kommunikációs nehézségbe), azért az igazán fontos szerződéskötéseket semmiképpen ne tegyük ezekre a napokra. Idén is három ilyen időszak lesz, az első január 21.-től február 12.-ig a Vízöntőben, a második május 19.-től június 12.-ig az Ikrekben, a harmadik pedig szeptember 17.-től október 9.-ig a Mérlegben, vagyis mindhárom levegős jegyekben jön létre.

Retrográd Vénusz

A szerelem és pénz égiteste szinte tökéletes kör alakú pályán kering, ezért csak nagyon ritkán retrográd. Személyes képletekben párkapcsolati vagy pénzzel, önértékeléssel, esetleg szexuális úton szerzett karmikus sebeket jelöl, amikor pedig ilyen időszakot élünk, ügyelni kell a kapcsolatainkra és a pénzünkre. Idén július 26-án a Szűz első fokán áll meg, hogy utána hátráló mozgásba kezdjen, amit csak szeptember 6-án hagy abba. A közbeeső időben nem érdemes sem esküvőt tervezni, sem komoly anyagi természetű döntéseket hozni, mert könnyen visszájára fordulhat a dolog.

Fontosabb nagybolygó fényszögek

Ebben az évben a már említett kardinális Uránusz-Plútó kvadrát az egyik legjelentősebb nagybolygó fényszög, amely világszerte gyökeres változásokat hozott már eddig is.

Ugyanakkor érdemes emlékezni arra, hogy ez egy 2011 óta tartó folyamat, amelynek hetedik és egyben utolsó állomása következik be március 16-án, tehát a sorozathoz köthető nagy események valószínűleg már mind lezajlottak. Az Uránusz egyébként március 3-án vet egy tűz trigont a Jupiterhez, ami az év legszerencsésebb és legizgalmasabb fényszöge, mivel megújulást és örömteli változásokat egyaránt hozhat.

A tavaszi és kora nyári hónapok viszonylag csendben fognak eltelni, augusztus 3-ától az év végéig azonban sajnos már csak feszültségteremtő állásokkal találkozhatunk. Aznap a Szűzben járó Jupiter egy változó kvadrátot alkot a Szaturnusszal, amely a helyes mérték megtalálására ösztönöz.

Szeptember 17-én szembe kerül a Halak Neptunusszal, amely azt sugallja, nehézségek támadhatnak az álmaink megvalósításában, november 3-án pedig a karmikus sebeinket jelölő Chironnal alkot oppozíciót, amely felnagyíthatja a fájdalmas emlékképeket.

Három héttel később, november 26-án a Nyilas Szaturnusz a Neptunuszhoz vet egy változó kvadrátot, amely betegségeket és csalódásokat egyaránt hordoz. Ennek a fényszögnek az egyetlen pozitív megélése az, ha realisztikus álmokat választunk, és hajlandók vagyunk kemény munkát belefektetni, hogy valóban sikerüljenek.

Az év tehát nem lesz könnyű, de ha előre ismerjük a rendelkezésünkre álló energiamintázatokat, csak rajtunk múlik, mit kezdünk vele.

Griga Zsuzsanna karmaasztrológus

Forrás: Horoszkóp havilap

Tagged under